İltihaplı Romatizma

İltihaplı Romatizma Nedir

Günümüze kadar yapılan araştırmalar neden bağışıklık sisteminin iltihaplanmayı başlattığı bilinemese deiltihaplı eklemlerin (romatizmaların) vücuttaki bağışıklık sisteminin yine kendi vücut dokularını yabancı olarak  algılaması nedeniyle,kendi dokularına saldırmasıdır.Tıbbi adıyla ”Oto-immünite” eklem dokusu ve zarlarında kendini gösteren bir hastalıktır. Oto-immun’un araştırmalar sonucu çevresel faktörlerden dolayı  daha hızlı tetiklendiği belirlenmiştir, Bu durumdan aşağıdaki durumlar iltihaplı romatizma rahatsızlığı açısından risk faktörleri arasında sayılabilir:

+Cinsiyet: İltihaplı romatizma gibi romatolojik hastalıklar kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür.

+Yaş: Her ne kadar iltihaplı romatizma her yaş döneminde görülebilse de; sıklıkla ileri yaştaki bireylerde daha yaygın izlenir.

+Genetik: Ailede iltihaplı romatizması hastası olan kişilerin hayatının bir bölümünde aynı hastalığın gelişme ihtimali yüksektir. Bu durum hastalığın gelişiminde bazı genetik faktörlerin önemli olduğunu gösterir.

+Obezite: Özellikle 55 yaşından genç kadınlarda olmak üzere, fazla vücut ağırlığı ile birlikte bağışıklık sisteminin eklem dokularına saldırması ihtimali ve iltihaplı romatizma gelişme riski artar.

+Sigara: Sigaranın içinde yer alan vücuda zararlı maddeler hem eklem yapılarını doğrudan olumsuz etkilemesi, hem de bağışıklık sistemi fonksiyonlarını bozması açısından iltihaplı romatizma riskini arttırır.

+Diğer çevresel faktörler: Asbest, silika gibi çevrede bulunan vücuda zararlı maddelerin solunması veya vücuda alınması yoluyla iltihaplı romatizma gibi romatolojik rahatsızlıkların tetiklenebileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.

İltihaplı Romatizma Belirtileri

+Yanma Hissiyatı

+Sıcaklık Hissiyatı

+Kızarıklık ve şişme

+Yüksek Ateş

+Halsizlik

+Eklem Ağrıları

+Kilo Kaybı

+Cilt altında oluşan şişlikler

+Şekil bozuklukları

+Uykudna uyandığında ayak,bacak,el ve kollarda oluşan tutulma

 

İltihaplı Romatizma Tedavisi Nelerdir?

İltihaplı Romatizma gibi bir çok hastalıkta önce kesin teşhis ve hastalığın şiddeti belirlenmelidir,bu yüzden her şeyden önce Uzman hekimler aracılığıyla çeşitli testler yapılmalıdır

Hekim bu yüzden size bazı kan testleri,bağışıklık sistemi belirgeçleri ve antikor düzeyi için testler yapabilir.

Bu incelemelerde hastalığın düzeyi ve şiddetine bağlı olarak gerekli tedavi yazılır,

Ve şu da bilinmelidir ki iltihaplı romatizmanın kesin bir tedavisi bulunmadığı için tedaviye belirtilerin kontrol altına alınması,şikayetlerin azaltılması,doku hasarlarının onarılması için gerekli reçeteler yazılır

Bu doğrultuda hastalığı modifiye edici ilaçlar olarak bilinen hidroksiklorokin, metotreksat, azatioprin gibi ilaçlar, anti-inflamatuvar ilaçlar, kortikosteroidler ve antikor yapıdaki biyolojik ajanlar tedavide sıklıkla kullanılır.

Yine yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazanılması, düzenli egzersiz yapılması, yeterli ve kaliteli uyku,

eklem bölgesine sıcak ve soğuk uygulama yapılması gibi çeşitli yaşam tarzı değişikliklerinin uygulanması da tedavi başarısını önemli ölçüde olumlu etkiler.

Write a comment
Yukarı Kaydır